gitar c akoru

Klasik ile Akustik gitar arasindaki esas ayrım tellerindedir. Klasik gitarda ince teller naylon (misina) dan yapilmistir. Kalin teller ise sargilidir. pek üzerine çelik sarimlidirlar Akustik gitarda ise teller tamamen çelikten yapilmistir Tel takiminin incelegine kalinligina göre bazan degisse de genel olarak kalin 4 tel çelik üzerine çelik sarml, ince 2 tel ise sarimsiz çeliktir
Teknik olarak klasik gitarlar parmaklarla, daha dogrusu trnaklarla akustik gitarlar ise pena ile çalinirlar Ancak bu bir kural degildir Bazi gitaristler klasik gitari penayla, akustik gitari parmakla çalarlar. Her iki gitarin da klavye düzenleri ayndr yani notalar ayn sekilde dizilmislerdir.

Klasik ve akustik gitar tarz şekilde da epey bir farkldrlar. Genelde klasik gitarla klasik gitar için yazlms parçalar çalnr Klasik gitarin kullanildigi diger tarz ise flamenko'dur Akustik gitarlar çoğunlukla rock blues jazz ve bunlarin turevleri müziklerin harmonik yapilarinda yer alirlar Yani akorlardan sorumludurlar Tabi bu arada basta fill'ler (doldurmalar) olmak uzere solo gitar şekilde da birçok kullanilirlar Bunun yaninda akustik gitar için pek aşırı teknik de gelistirilmistir

Gitar mazisi çokça eskilere dayanan "Lavta" ailesindendir. Kaynağı Orta Asya'ya ve Araplara kadar gider. Altı telli, geniş gövdeli, uzun saplı, mızrap yahut elle çalınan bir müzik aletidir.
Eski Yunanlılarda da uygulanan bu çalgı, M.S. 1300 tarihlerinde döneminin en ciddi müzik aletlerinden biriydi. "Kitara" olarak anılır ve tapınak musikisinde kullanılırdı. Bundan başka, yine Yunanlıların "Kitharis" dedikleri, tahtadan yapılma, yedi daha arkasından onsekiz telli gitara benzeyen bir müzik aleti de vardı. Sanat tanrıs Apollon'un sembolü olarak adlandırılan sırf telli bir çalgı, gitarın en ilkel hali şekilde anılır. Esası Orta Asya'ya dayanan ve başlıca Hint çalgılarından olan dört telli ve perdesiz "Sitar" ve "Vina" diye isimlendirilen çalgılar gitara aşırı benzeyen müzik aletleridir. Bunun yanında, Yahudilerinİ Mısır eski Yunan ve türlü Asya ülkelerinin ortak çalgısı olarak adlandırılan "Kinnor" bir çeşit kitara idi. Bugün klasik ve çağdaş müzikte uygulanan gitar İspanyol ve İtalyan halkının ulusal çalgısıdır.

Yorumlar